Сигурна съм, че когато си купите пастет от магазина почти винаги се чудите от какви продукти е приготвен. Какво има в него? За да не си задавате тези въпроси ви предлагам да си приготвите домашен. От пилешки дробчета. Моята рецепта е лесна и винаги се получава. Нищо няма да ви затрудни. Зарадвайте себе си и вашите близки. Поднесете този пастет на масата. Трябва ви само хляб и нищо друго. 

пастет

Нужните продукти за моя пастет са:

 • 500 грама пилешки дробчета
 • 120 мл. течна, млечна сметана / студена, от хладилника /
 • 50 грама краве масло / на стайна температура /
 • четвърт, чаена лъжичка черен пипер
 • сол на вкус
 • 30 грама краве масло за заливката / не е задължително и количеството може да варира /

пастет

Начин на приготвяне на моя пастет от пилешки дробчета:

 1. Изчистете и измийте пилешките дробчета. Големите ципи отстранете, но дори и да останат не е фатално. Поставете ги в тенджера и ги залейте с вода. Посолете според вашия вкус и количеството вода. Сложете тенджерата на котлона и ги сварете. Стават бързо. След като водата заври им трябват само 5 – 6 минути. 
 2. Извадете сварените дробчета с помощта на вилица или лъжица с дупки. Поставете ги в купата на робота докато са още топли.
 3. Прибавете маслото и пуснете бъркалките. Пасирайте до гладкост.
 4. Прибавете черния пипер.
 5. Без да спирате бъркалките започнете на струйка да прибавяте сметаната. Разбивайте до тогава, докато се поеме от сместа. Не прекалявайте с разбиването. Щом сметаната се поеме и се получи еднородна смес, вашият пастет е готов. Опитайте и ако е нужна още малко сол, добавете.
 6. Разсипете готовия пастет в бурканчета и го оставете за около час да се охлади в хладилника. 
 7. Охладения пастет полейте с разтопено, но не врящо масло. Тази заливка не е задължителна, но ще го запази за по – дълго време. 

Съхранявайте пастета в затворени буркани, в хладилника. При сервиране поднесете с хляб и пресни зеленчуци. Може да предложите и като предястие. 

пастет

пастет

Ето още една рецепта с пилешки дробчета.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref