Сиропирани рози – сладкиш от моето детство. Старомоден и много, много вкусен. Всяка хапка ме кара да се чувствам щастлива. Когато приготвя тези сиропирани рози в къщи се сещам, че с тях на времето се посрещаха гости, празнуваха се рождени дни, черпеха с тях на всички празници. Ще ви предложа моята рецепта за тях. Убедена съм, че ще ви хареса!

сиропирани рози

Нужните продукти за тези сиропирани рози са:

 • 250 мл. прясно мляко
 • 1 яйце
 • 50 мл. слънчогледово олио
 • щипка сол
 • 7 грама суха мая
 • 450 грама брашно
 • 60 мл. слънчогледово олио / за намазване /

Нужните продукти за сиропа с който се напояват вкусните, сиропирани рози са:

 • 800 мл. вода
 • 450 грама захар
 • една чаена лъжичка ванилия

сиропирани рози

Начин на приготвяне на домашните, сиропирани рози:

 1. Затоплете прясното мляко и го изсипете в купата на робота.
 2. Прибавете маята и яйцето.
 3. Прибавете олиото.
 4. Прибавете солта. Разбъркайте.
 5. Започнете на части да прибавяте брашното. Отново разбъркайте. Ще се получи меко, нелепнещо тесто.
 6. Оставете тестото на топло, докато втаса. За около час. Може да го покриете със стреч фолио, като преди това леко го намазните  с малко олио за да не лепне. Така правя аз.
 7. Втасалото тесто разделете на 6 топки. Така се работи по – лесно. Всяка топка разточете тъничко и с помощта на четка намажете с олио. Навийте на рулце и нарежете на парченца с около 2,5 см. дължина. 
 8. Наредете нарязаните розички на разстояние една от друга в тава, която сте застлали с готварска хартия. Ако е нужно използвайте две тави. Оставете розичките за 30 минути да втасат втори път.
 9. Изпечете розичките на 180 градуса и горещ въздух в предварително затоплена фурна докато се зачервят. Няма как да ви кажа за колко време ще станат, защото това зависи от тяхната големина и от начина по който сте разточили тестото. Може да е по-тъничко или по-дебело. Така както ги правя аз стават готови за около 27 минути. Но както знаете и фурните са различни. Наблюдавайте ги. Когато станат готови си личи.
 10. Готовите розички поставете в съда, в който ще ги сиропирате, за да изстинат. 
 11. За сиропа е достатъчно да кипнете водата и захарта. Когато захарта се стопи го отнемете от котлона и прибавете ванилията.
 12. С горещия сироп залейте охладените розички. След около 4 часа те ще попият цялата течност и са готови за консумация.

сиропирани рози

Допълнение:

Ако нямате робот, може да омесите тестото на ръка по стандартния начин. Старайте се да правите вашите, сиропирани рози с еднаква големина за по – хубав вид.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref