Кайсиите са любим плод на всички. Това е един много ароматен, летен плод. Ако искате да се насладите на неговите качества през цялата година, пригответе домашно сладко от кайсии. То е много, много вкусно! Заради светлия си цвят, аз често го използвам като пълнеж на тестени сладкиши – кифлички, рула, торти и какво ли още не…? Приятна добавка е към сладолед и домашни кремове. Няма да ви кажа, че това сладко от кайсии ще стане с магическа пръчка, но ще се справите! Не е трудно!

сладко от кайсии

Нужните продукти за моето златно сладко от кайсии са:

 • два килограма изчистени от костилките кайсии / за това купете малко повече /
 • 800 грама захар 
 • една чаена лъжичка лимонтозу
 • 50 мл. вода

сладко от кайсии

Начин на приготвяне на ароматното сладко от кайсии:

 1. Измийте кайсиите и отстранете костилките. Трябва да ви кажа, че аз махам и люспите, но не е задължително. След всичко това, трябва да получите два килограма чист плод.
 2. Нарежете почистените кайсии на парченца. Аз не ги режа много на дребно, за да се усеща плодът. 
 3. Изсипете нарязаните кайсии в тенджерата, в която ще варите сладкото.
 4. Поръсете ги със захарта и ги оставете за една нощ, покрити с капак. Захарта ще накара кайсиите да пуснат сок, който е необходим след това при варенето.
 5. Поставете тенджерата на котлона. Махнете капака и прибавете водата. Не включвайте котлона на висока степен. Сладкото трябва да къкри, а не да бълбука. От време на време разбърквайте с дървена лъжица. Ако в началото се появи пяна я отстранете.
 6. На 35 минута от завирането, прибавете лимонтозуто. Варете още пет минути и това е всичко. Може да ви се стори леко рядко, но след като изстине, ще се сгъсти.
 7. Разсипете вашето ароматно сладко от кайсии в малки бурканчета. Затворете ги с нови капачки и ги заварете за пет минути. Така ще сте сигурни, че няма нищо да му стане през следващата година.

сладко от кайсии

Насладете са на едно сладко изкушение!

Ако замените част от кайсиите с две праскови, се получава още по – вкусно сладко.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref