Думите за тези усукани донати са излишни… Това просто е чудо! Фантазия! Трябва задължително да ги приготвите и опитате! Наслада за сетивата!

усукани донати

Нужните продукти за усукани донати са: Спазвайте точното количество на продуктите! Използвайте кухненска везна!

 • 40 грама краве масло
 • 240 мл. прясно мляко
 • 2 супени лъжици кристална захар
 • половин чаена лъжичка сол
 • 1 яйце – размер L
 • 1 пакетче суха мая – 7 грама
 • 390 грама брашно
 • за овалване на готовите донати ще ви трябват – 5 супени лъжици кристална захар и половин чаена лъжичка канела. Ако не обичате канела я пропуснете. Използвайте само захарта.
 • слънчогледово олио за пържене – не го пестете

 

усукани донати

Начин на приготвяне на усукани донати:

 1. Загрейте маслото в тенджерка, докато се стопи.
 2. Към горещото масло прибавете прясното мляко, захарта и солта. Разбъркайте на ръка за кратко. Това ще охлади сместа.
 3. Прибавете яйцето и отново разбъркайте на ръка. 
 4. Прибавете маята, разбъркайте и оставете всичко това за пет минути да почине.
 5. Започнете да прибавяте брашното и да разбърквате. В началото ще може все още да използвате бъркалката, но към края ще трябва да използвате ръцете си. Щом брашното се усвои е готово. Ще се получи лепкаво и много меко тесто. Така трябва. Отново да подчертая – не добавяйте допълнително брашно! Всичко това правете в тенджерката. Така няма да ви се налага да миете много съдове. Покрийте тенджерката със стреч фолио и оставете тестото да втаса, докато удвои обема си. На мен ми отне час и 20 минути, но това зависи от температурата. 
 6. Втасалото тесто премесете с ръце за кратко. Отново в тенджерката. За да не цапате излишно.Ще забележите, че вече не лепне толкова много. Оставете го да втаса отново за 40 минути на топло.
 7. Втасалото тесто изсипете на вашата работна повърхност. Преди това я поръсете с малко брашно. Вече може. Премесете тестото и го разделете на 16 части. Всяка част направете на топка, а всяко топка направете на пръчица с дължина около 30 сантиметра. Усучете двата противоположни края в различни посоки. След това сгънете на две и направете шнурче. Така както бихте го сторили от прежда. Двата края притиснете. Така подгответе всички усукани донати. Подготвените по този начин донати поставете върху повърхност, поръсена с брашно.

усукани донати

Оставете ги така за 10 минути. Не ги покривайте с нищо. На десетата минута ги обърнете внимателно на противоположната страна и изчакайте още 10 минути.

Загрейте олиото в подходящ тиган до 180 градуса. Желателно е да използвате термометър. Ако нямате, пържете на средна степен на котлона. Щом вашите усукани донати придобият златист вид от всички страни са готови. Изваждайте ги върху кухненска хартия макар, че те не задържат почти никаква мазнина. Горещите донати овалвайте в смес от канела и захар, която предварително сте подготвили. Веднага може да опитате и сервирате! 

усукани донати

Ето още една интересна рецепта за чуросс.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref