Винаги когато боядисвам Великденски яйца влагам много любов! Това за мен е не само просто занимание, но отдаване на почит към един от най-светлите празници през годината. В тази публикация ще споделя с вас как да боядисате яйца без химически оцветители, а така както са го правили нашите баби. Надявам се, че ще ви бъде интересно!

великденски яйца

Нужните продукти за боядисване на великденски яйца са:

. сурови яйца – задължително бели

. две шепи люспи от червен и кафяв лук

. тънък чорапогащник

. няколко стръка пресен магданоз

великденски яйца

Ето и стъпка по стъпка начина на боядисване на Великденски яйца:

1 Нарежете люспите на лука на ситно с помощта на ножица. Аз понеже съм нетърпелива ги нарязах с малък блендер. Става лесно, бързо и не хвърчи.

великденски яйца

2. Измийте суровите яйца и ги поставете в купа с вода. На горната снимка се вижда ясно.

3. Всяко яйце оваляйте в нарязаните люспи. След това го обвийте с парченце от чорапогащник и пристегнете с конец. Така подготвените Великденски яйца поставете в тенджерка.

великденски яйца

4. Залейте яйцата с вода така, че да се покрият. Пуснете във водата няколко стръка магданоз за подсилване на цвета.

5. Поставете тенджерата на котлона. Не трябва да е на максимална степен. Моят котлон е с девет степени. Включвам го на седма. Щом яйцата заврат засечете 6 минута. На шестата минута отнемете тенджерката от котлона.

6. Оставете яйцата вътре / в горещата вода/ в тенджерката за 15 минути. След това ги извадете и отстранете люспите и чорапогащника. Не се притеснявайте за жълтъка. Ако спазвате моите указания ще бъде перфектен.

7. Подсушете сварените Великденски яйца с памучна кърпа, а след това леко ги намазнете с олио за лъскавина. Подредете ги в красив съд.

От тук нататък не ви остава нищо друго освен да чакате светлия празник с най-вкусната храна!

великденски яйца

Ако не може да се справите с приготвянето на домашен козунак, направете козуначени кифлички.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref