Рецептата за този френски хляб е просто „фантазия“! Не знам дали сте опитвали толкова вкусен хляб!? Топи се в устата! На всичкото отгоре се приготвя лесно. Достатъчно е да спазвате стъпка по стъпка моите указания. Гарантирам, че ще се справите и ще се насладите на крайния продукт. Споделете го с вашите близки и приятели! Ще останат очаровани и всеки път ще искат да им го приготвяте.

френски хляб

Нужните продукти за приготвяне на френски хляб са:

300 мл. вода

3 супени лъжици слънчогледово олио

1 и половина чаени лъжички захар

1 чаена лъжичка сол

1 жълтък

1 пакетче от седем грама суха мая за хляб

3 и половина чаени чаши брашно / чашата, която използвам е с вместимост 250 мл. /

половин чаена лъжичка брашно за поръсване на вашия френски хляб преди печене

френски хляб

Начин на приготвяне на френски хляб:


1.Затоплете водата и прибавете към нея захарта и маята. Оставете тази смес за около две, три минутки докато се активира маята. Изсипете тази смес в купата на миксер, като преди това сте поставили бъркалката за тесто. При пусната бъркалка, на тънка струйка прибавете олиото, а след това и жълтъка.

2.Започнете на части да прибавяте брашното. След като сте добавили половината от него, прибавете солта, а след това и другата половина брашно. Количеството на брашното е точно. Постарайте се да не добавяте допълнително. Колкото по-меко тесто получите, толкова по-вкусен и пухкав ще е вашия френски хляб. Леко намазнете тестото с олио и го поставете в найлонова торбичка, а след това в купа. Оставете го на топло да втаса, докато удвои обема си. Това ще се случи за около час.

3.Втасалото тесто премесете за кратко. За да не ви лепне си помагайте с брашно. Разделете го на четири части. От всяка част направете продълговато хлебче. Краищата леко заострете. Прехвърлете така оформените хлебчета в голяма тава на разстояние едно от друго върху хартия за печене. Направете по няколко прореза с остър нож на всяко хлебче, а след това много тъничко ги поръсете с брашно. Аз не съм използвала цедка за това, но вие ако използвате ще се получи още по-красиво.

4.Оставете така оформените хлебчета да втасат за 30 минути.

5.Затоплете вашата фурна предварително на 180 градуса и вентилатор. За 19 минути вашия френски хляб ще е готов. Всяка фурна е различна и пече за различно време. Наблюдавайте го и не го препичайте!

френски хляб

Ето още една изпитана рецепта за вкусни, малки питки.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?frefЕ

Тестото за този френски хляб може да омесите и на ръка по стандартния начин.