Ако на масата има вкусна питка, всеки ще се изкуши да опита. Докато е още топла си намажете парченце с масло. Поръсете с шарена сол и нищо друго не ви трябва… Това ще ви направи не само щастливи, но и сити! Тази вкусна питка може да замесите с робот или на ръка. Количеството на брашното не е толкова голямо и няма да се затрудните.

вкусна питка

Нужните продукти за моята вкусна питка са:

 • 150 мл. топла вода
 • 150 мл. топло прясно мляко
 • едно пакетче суха мая – 7 грама
 • 4 с. л. слънчогледово олио
 • 2 ч. л. захар
 • 1 ч. л. сол
 • 500 грама брашно
 • един жълтък за намазване преди печене

вкусна питка

Начин на приготвяне на моята вкусна питка:

 1. Смесете водата и млякото. Към тях прибавете захарта и маята. Разбъркайте тази смес и я оставете за десет минути да шупне.
 2. Направете кладенче в брашното.
 3. Изсипете вътре олиото и шупналата смес с маята.
 4. Солта поръсете по края на брашното. Солта и маята не се обичат.
 5. Замесете меко тесто. Омазнете го леко с олио и го поставете в найлонова торбичка, а после в купа. Оставете го на топло докато удвои обема си. Това ще ви отнеме около час.
 6. Втасалото тесто разделете на осем части. Всяка отделна част разделете на още две. Направете две фитилчета с дължина около 25 сантиметра и ги усучете като въженце. След това направете охлювче. Готовите охлювчета подредете в тава с диаметър 24 сантиметра. Преди това застелете дъното с хартия. Желателно е леко да намазните дъното и стените на тавичката.
 7. Така подготвената вкусна питка оставете да втаса повторно за около 30 минути. След това я намажете с разбит жълтък, разреден с малко вода.
 8. Изпечете вашата вкусна питка на 180 градуса и вентилатор докато се зачерви. В моята фурна е готова за 24 минути, но всяка фурна е различна. Наблюдавайте я и не се отдалечавайте от фурната.

вкусна питка

Вижте още една рецепта за питка.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref