В къщи този десерт го наричаме чудо сладкиш. Ще ви кажа защо. Първо се приготвя невероятно бързо и не се изискват никакви кулинарни умения за него. Второ – продуктите са най-обикновени. Трето – изглежда невероятно и е много, много вкусен! Не знам дали ще ми повярвате, но го правя почти всяка седмица когато ни се дояде нещо сладко и нямам много време за сложнотии. 

чудо сладкиш

Нужните продукти за моя чудо сладкиш са:

 • 100 грама готова, домашна юфка – в магазините се продава в пакети по 200 грама. От един пакет ще имате за два сладкиша.
 • 5 яйца
 • 1 литър прясно мляко
 • 1 чаена чаша захар
 • две праскови или две нектарини – може да замените с две круши или две сладки ябълки. Става с всякакви плодове. Зависи от сезона.
 • две пълни супени лъжици кокосови стърготини
 • 40 грама краве масло

чудо сладкиш

Начин на приготвяне на чудо сладкиш.

 1. Отделете една чаена лъжичка от маслото и намажете дъното и стените на правоъгълна тава с размери 18 на 30 сантиметра.
 2. Покрийте дъното на тавичката с юфката.
 3. Поръсете с кокосовите стърготини.
 4. Обелете прасковите. Отстранете костилките и ги нарежете на малки парченца. Поръсете с тях горните продукти.
 5. Разбийте яйцата и захарта на ръка в голяма купа. Може и с миксера, но за кратко. Тук не гоним пухкавост, а плътност.
 6. Прибавете прясното мляко и отново за кратко разбъркайте.
 7. Разтопете маслото, изчакайте около минута да се охлади и го прибавете към млечната смес. Разбъркайте.
 8. Изсипете млечната смес към продуктите в тавата и леко разбъркайте. Ако сте перфекционисти като мен, преди това я прецедете, но може и без това.
 9. Поставете тавата в друга – с по-голям размер. Напълнете с вода до половината на тавичката със сместа. Внимавайте да не влезе вътре. Тук отново ще спомена, че може и без водната баня. Пак се получава.
 10. Изпечете сладкиша на 175 градуса и вентилатор в предварително затоплена фурна. В моята фурна за 33 минути е готов, но всяка фурна е различна. Наблюдавайте го. Личи си когато е готов. 

Този чудо сладкиш е вкусен както топъл, така и охладен до стайна температура. Не го поставям в хладилник.

чудо сладкиш

Ето още една рецепта с юфка. Този път обаче за баница „аламинут“.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts