Ако са ви омръзнали пържените или варени картофи, пригответе тези картофи по шведски. Това е рецепта за начинаещи и няма къде да се провалите. Винаги се получават апетитни, изкушаващи и много вкусни! Стават бързо и не трябва да се въртите дълго около печката. Поднесете ги като гарнитура към печени меса или просто така… Без нищо. С чаша вино, щастието ще е пълно!

картофи по шведски

Нужните продукти за картофи по шведски са:

 • 1 килограм картофи
 • червен пипер
 • черен пипер
 • сол
 • слънчогледово олио – за подмазване на тавата
 • 60 грама краве масло
 • около 150 грама кашкавал – може и без него

картофи по шведски

Начин на приготвяне на картофи по шведски:

 1. Обелете картофите. След това ги измийте и ги разполовете. С остър нож напречно направете прорези през четири, пет милиметра без да стигате до долу. Дори и да разрежете някой картоф не е фатално.  Аз използвам един трик и никога не греша. Слагам едната половина от картофа между две дървени шишчета. Те служат като ограничител и няма как да се сгреши. На следващата снимка ясно се вижда какво правя.
 2. картофи по шведски
 3. Обилно намазнете дъното на тава с олио.
 4. Подредете картофките в нея с плоската страна надолу.
 5. Поръсете картофите със сол и двата вида пипер по ваш вкус.
 6. Разтопете кравето масло. Най-лесно това става по следния начин: Нарежете го на парченца. Парченцата поставете в купичка. Покрийте купичката за да не пръска и я сложете в микровълнова фурна. Включете я. За около 30 секунди ще е готово. 
 7. Облейте картофките в тавата с разтопеното масло.
 8. Изпечете ги на 230 градуса и вентилатор в предварително загрята фурна. Когато се оцветят в златисто, вашите картофи по шведски са готови. Това ще ви отнеме около 35 минути. Малко преди да ги извадите от фурната може да покриете картофите с лентичка кашкавал.
 9. Готовите картофи по шведски поднесете със заквасена сметана, поръсена с малко червен пипер. 

Ако искате да приготвите вкусни картофи на фурна, но по друг начин, надникнете тук.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref