Като начало ще кажа, че по-вкусни от домашните тортили няма. Уверявам ви, че нямат нищо общо с тези, които купувате от магазина. Пригответе ги и ще се уверите сами! Не само, че са вкусни, но и имат много приложения. Може да ги напълните с различни вкусотии, да ги завиете на рулце и закуската е готова за нула време. Може да си похапвате от тях, когато нямате хляб. Може да ги поднесете към различни сосове за топене и какво ли още не…!

тортили

 

Нужните продукти за домашни тортили са:

 • 1 чаена чаша плюс една супена лъжица бяло брашно
 • половин чаена чаша царевично брашно
 • 150 мл. вода
 • 35 грама краве масло
 • половин чаена лъжичка сол
 • 1 чаена лъжичка бакпулвер

тортили

 

Начин на приготвяне на тортили питки:

 1. Размесете двата вида брашна, солта и бакпулвера в голяма купа. Изсипете тази смес на вашата работна повърхност и направете кладенче.
 2. Затоплете леко водата и я изсипете в кладенчето.
 3. Разтопете маслото и го добавете.
 4. Замесете меко тесто.
 5. Покрийте тестото със стреч фолио и го оставете за 20 минути да отдъхне.
 6. След това разделете тестото на осем части. От всяка част направете топче. Всяко топче разточете на кръг с диаметър 22 сантиметра. За да не ви лепне си помагайте с брашно. Разточените тортили поставяйте върху памучна кърпа. Осигурете си преди това място.
 7. Загрейте тефлонов тиган на вашия котлон. Без мазнина. / Моят котлон е с девет степени, включвам го на седма. /
 8. Изпечете подготвените тортили от двете страни. Всяка страна печете не повече от 40 секунди. Щом се появят мехурчета от горната страна ги обърнете. Стават много бързо.
 9. Изпечените тортили слагайте една върху друга и покривайте с кърпа.

Изстиналите тортили съхранявайте в найлонова торбичка и в хладилник. Преди консумация ги затоплете за няколко секунди в микровълнова фурна.

Чашата, която използвам е с вместимост 250 мл. Тестото може да замесите с миксер, с бъркалката за тесто.

Ето още една рецепта за бързи хлебчета.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref