Десерта, който мога да ям всеки ден без да ми омръзне е крем брюле. Френска класика, която е съчетала в себе си всичко – вкус, изисканост и простота! От четири съставки се получава чудо!

крем брюле

Нужните продукти за крем брюле са:

 • 600 мл. течна, млечна сметана
 • половин чаена чаша захар / с вместимост 250 мл. /
 • 6 жълтъка
 • една чаена лъжичка екстракт от ванилия
 • захар за поръсване след изпичане на крема

крем брюле

Начин на приготвяне на крем брюле:

 1. Изсипете сметаната в тенджерка и я загрейте на котлона. Отнемете сметаната от котлона малко преди да заври.
 2. Разбийте жълтъците, захарта и ванилията докато се смесят на ниска степен на миксера за да не се получава пяна. Може да сторите това и на ръка.
 3. Към сместа с жълтъците на тънка струйка и при непрекъснато бъркане прибавете загрятата сметана. 
 4. Прецедете сместа през ситна цедка или памучна кърпа в каничка. С нея ще ви бъде по – лесно да изсипвате сместа без да капе.
 5. Изсипете сместа в огнеупорни купички и ги поставете в тава. В тавата сипете топла вода с дълбочина малко повече от половината, от височината на купичките. Внимавайте да не попадне вода в сместа. Ще бъде фатално.
 6. Загрейте вашата фурна на 175 градуса, на горен и долен реотан предварително. Температурата е ниска и няма опасност купичките да се спукат.
 7. Изпечете крема до готовност. В моята фурна за около 45 минути е готов, но всяка фурна е различна. Водата в тавата не трябва да завира в никакъв случай. Ако това все пак се случи, долейте малко топла вода, намалете градусите и я върнете. Когато извадите крема от фурната трябва съвсем леко да се поклаща по средата. Не трябва да е твърд.
 8. Извадете готовия крем от водата и поставете купичките за около два часа в хладилник. Преди консумация всеки крем се поръсва с около една чаена лъжичка захар, която се карамелизира с малка горелка.

Изчакайте половин минута, разчупете коричката и се насладете!

крем брюле

Ако нямате горелка запечете кремчетата за кратко на горен реотан във вашата фурна.

Ето една рецепта за крем, но този път шоколадов.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref