Шоколадов крем – едно малко чудо в чаша… Изискано, деликатно, неповторимо… Ако само веднъж опитате от този шоколадов крем ще се влюбите в него. Приготвя се лесно и бързо. Ако искате да впечатлите вашите гости с един незабравим завършек на основното ядене, сервирайте този вкусен крем.  Ефирен и нежен десерт за ценители! 

шоколадов крем

Нужните продукти за този изискан, шоколадов крем са:

 • 400 мл. течна, млечна сметана 
 • половин чаена чаша захар / чашата е с вместимост 250 мл. /
 • настъргана кора от половин портокал
 • 200 грама качествен, тъмен шоколад
 • 130 мл. портокалов сок
 • 50 мл. ликьор Бейлис

шоколадов крем

Начин на приготвяне на вкусния, шоколадов крем:

 1. Изсипете захарта и сметаната в малка тенджерка. Прибавете настърганата портокалова кора. Сложете тенджерката върху котлона и го включете. Когато сместа заври, намалете котлона и оставете да къкри около 3 – 4 минути.
 2. След като сте отнели горната смес от горещия котлон, прибавете начупения шоколад. Бъркайте до гладкост.
 3. Прибавете портокаловия сок, който преди това сте прецедили през цедка. Разбъркайте докато всичко се смеси добре.
 4. Прибавете ликьора и отново разбъркайте.
 5. На този етап, аз прецеждам шоколадовата смес за по – добра гладкост, но ако не сте перфекционисти като мен, може да пропуснете това.
 6. Разлейте топлия крем в красиви, стъклени чаши и го оставете за 4 часа да се стегне в хладилника. След това може да сервирате!

шоколадов крем

шоколадов крем

Допълнение:

Ако искате и вашите деца да опитат от вкусния, шоколадов крем пропуснете алкохола при приготвянето. Може дори да замените тъмния шоколад с млечен, но все пак тъмен шоколад в комбинация с портокал е класика. Ако искате може да украсите вашия, шоколадов крем с лешникови или орехови ядки, но може и без тях. Чашата, която използвам е с вместимост 250 мл.

Ето още една вкусна и бърза рецепта за вкусен крем.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref