Това са най-вкусните маслени сладки! Нежни и крехки! Това не са онези маслени сладки, които нашите майки правеха на времето. Това е нова, съвременна рецепта. Запазила съм само външния вид. Все пак трябва да има и нотка сантименталност. 

маслени сладки

маслени сладки

Нужните продукти за крехките маслени сладки са:

 • 3 чаени чаши брашно
 • 230 грама меко краве масло
 • 150 грама пудра захар
 • 2 яйца
 • една чаена лъжичка ванилия
 • 150 грама царевично нишесте
 • 1 бакпулвер / 10 грама /
 • две чаени лъжички какао за декориране на сладките
 • пудра захар за поръсване на изпечените маслени сладки

маслени сладки

Начин на приготвяне на вкусните маслени сладки:

 1. В голяма купа счупете яйцата. Разбийте ги с помощта на вилица.
 2. Прибавете маслото.
 3. Прибавете ванилията.
 4. В купата пресейте всички сухи съставки без какаото. То е за декориране.
 5. Замесете гладко тесто. 
 6. Разделете тестото на 4 части за да работите по – лесно.
 7. Всяка част разточете на лист с дебелина около 8 милиметра. С формичка изрежете цветя. Потопете метален ринг в какаото и след това леко притиснете с него средата на цветчетата. Подредете ги на разстояние едно от друго в тава застлана с хартия за печене. Когато ги повдигате си помагайте с малка шпатулка или ножче. Аз съм направила два вида сладки. Гъбки и цветя. Вие също може да постъпите така. В този случай разточете само половината тесто и направете цветя. От останалото направете топчета с големина на орех. Отново натиснете / този път малко по-силно / с металния ринг, който преди това сте топнали в какаото за да направите пънчето. Всичко останало е същото. Подредете гъбките върху хартия в тава.

маслени сладки

 1. Изпечете вашите маслени сладки на 180 градуса и вентилатор. Когато порозовеят са готови. Поръсете с пудра захар. Изчакайте леко да се охладят и опитайте. 

маслени сладки

маслени сладки

маслени сладки

След като изстинат вашите маслени сладки може да ги съхранявате в кутия с капак. Ще са все така вкусни повече от седмица. Ако имате някакъв повод може да ги приготвите няколко дни по – рано. Ако искате може да направите и друг вид фигурки.

Ето и още една рецепта за маслени сладки.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref