Навярно на мнозина от вас времето все не им стига за домашни печива. При мен също е така. Ето защо понякога ми се налага да извадя някоя бърза и лесна рецепта. Тези маслинови хлебчета ме спасяват точно в такива моменти. Не само, че стават за нула време, но са и много вкусни. Носят индивидуалност и ще ви харесат много. В къщи ги приготвям понякога дори за закуска. Поднасям ги с топло мляко, кафе или чай. Най – вкусни са топли с парченце масло.

маслинови хлебчета

Нужните продукти за вкусните маслинови хлебчета са :

 • едно яйце
 • 200 грама заквасена сметана
 • 4 супени лъжици олио
 • 90 грама черни маслини без костилки
 • половин чаена лъжичка бакпулвер
 • половин чаена лъжичка сода за хляб
 • половин чаена лъжичка сол
 • 240 грама брашно

маслинови хлебчета

Начин на приготвяне на вкусните маслинови хлебчета:

Тестото за тези хлебчета се приготвя с помощта на миксер. Получава се тежко и лепкаво тесто. Просто трябва да използвате бъркалките за тесто.

 1. Започнете с яйцето. 
 2. Прибавете към сметаната содата и бакпулвера. Разбъркайте ги докато се смесят и ги прибавете към яйцето.
 3. Прибавете олиото.
 4. Прибавете солта и разбъркайте за кратко.
 5. Прибавете брашното и разбъркайте до еднородна смес.
 6. Нарежете маслините на колелца и ги прибавете към тестото. Разбъркайте на ръка или пуснете бъркалките за съвсем кратко за да не се раздробят маслините.
 7. Полученото тесто разпределете в 6 формички за мъфини от двойните. Преди това покрийте дъното на формичките с хартия за печене. Ако нямате такива формички може да използвате малка тавичка с диаметър на дъното не по – голям от 22 сантиметра и да изпечете като питка. Пека хлебчетата на 180 градуса и вентилатор. Фурната загрявам предварително. Готови са за 19 минути, но всяка фурна е различна. Наблюдавайте ги! Стават бързо.

маслинови хлебчета

Ето още една рецепта за бързи питки със сирене.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref