Това е обикновена питка, но е любима на всички у дома! Непретенциозна и много, много вкусна! Без яйца. Приготвя се с най-простите продукти.

обикновена питка

Нужните продукти за обикновена питка са:

 • 300 мл. вода
 • 50 мл. слънчогледово олио
 • едно пакетче от 7 грама суха мая / може и с 20 грама прясна /
 • една и половина чаени лъжички захар
 • една чаена лъжичка сол
 • 3 чаени чаши брашно / 250 мл. /
 • 2 чаени лъжички кисело мляко за намазване на питката

обикновена питка

Начин на приготвяне на обикновена питка:

 1. Затоплете водата и изсипете в нея маята и захарта. Водата трябва да е топла, а не гореща. Изчакайте пет минути за да се активира маята.
 2. Направете кладенче в брашното. По края поръсете със солта. По принцип маята и солта не се обичат. Ето защо се налага това.
 3. В кладенчето изсипете сместа с маята и захарта. Изсипете вътре и олиото. Замесете меко тесто.
 4. Леко намазнете с олио полученото тесто и го сложете в найлонова торбичка. Оставете го на топло да втаса докато удвои обема си. Това ще се случи за около час. Ако е топло ще стане по-бързо. Ако е студено по-бавно.
 5. Премесете втасалото тесто набързо. Както се казва „на две на три“. Не е нужно да се престаравате. Ако ви лепне, си помогнете с една чаена лъжичка брашно. Трябва да знаете, че колкото е по-меко тестото, толкова по-бухнала ще стане вашата обикновена питка. Не прекалявайте с брашното.
 6. Покрийте дъното на тава с хартия за печене. Дъното на тавичката трябва да бъде с диаметър 24 см. Не повече. С ръце преплескайте тестото. Постарайте се да стигне максимално до стените на тавата.
 7. Така оформената питка оставете да втаса повторно за 40 минути.
 8. С помощта на лъжичка, внимателно и без да натискате, намажете втасалата питка.
 9. Изпечете я на 180 градуса и вентилатор в предварително, затоплена фурна. В моята фурна е готова точно за 20 минути, но всяка фурна е различна. Наблюдавайте я и не я препичайте! Когато апетитно се зачерви е готова. 

обикновена питка

Ако нямате време, направете тестото с помощта на миксер. Просто сменете обикновените бъркалки с такива за тесто. Аз правя така. Става за нула време.

Ето и рецептата за моята бяла питка.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref