Рецептата за тези парти питки е толкова сполучлива, че трябва задължително да я имате! Това са най-вкусните и пухкави хлебчета, които правя у дома. Любими са на всички. Тестото, което се получава е много лесно както за замесване, така и за обработка след това. Ето защо от него може да направите най-различни форми на вашите парти питки. Наистина ще се забавлявате, а когато ги поднесете на масата, всички ще ахнат!

парти питки

Нужните продукти за моите парти питки са:

 • 110 мл. прясно мляко
 • 110 мл. слънчогледово олио
 • една четвърт чаена чаша кисело мляко / чашата, която използвам е с вместимост 250 мл. /
 • една супена лъжица захар
 • една чаена лъжичка сол
 • 10 грама суха мая / обикновено в едно пакетче има 7 грама, така, че ще ви трябва едно пакетче плюс една равна, чаена лъжичка /
 • 310 грама бяло брашно
 • един жълтък плюс малко вода за гланциране 
 • семена за украса и обогатяване на вкуса / може и без тях /

парти питки

Начин на приготвяне на вкусните парти питки:

 1. Смесете в голяма купа прясното мляко, слънчогледовото олио и киселото мляко. Разбъркайте всичко с помощта на вилица. Затоплете тази смес в микровълнова фурна. Трябва да е топличка, но не гореща. Ако температурата на сместа е по – висока от 46 градуса, маята няма да се развие.
 2. Изсипете топлата смес в купата на вашия миксер. Преди това поставете бъркалките за тесто. 
 3. Прибавете захарта и разбъркайте за около 30 секунди.
 4. Прибавете около две супни лъжици от брашното и отново разбъркайте за кратко.
 5. Прибавете солта и пак разбъркайте за съвсем кратко.
 6. Прибавете останалото количество от брашното и пуснете бъркалките. За около минута тестото ще е готово. Извадете го от купата на миксера и доомесете на плота на ръка. Просто, колкото да оформите топка.
 7. Леко намазнете / за да не лепне / тестото, поставете го в найлонова торбичка, а после го сложете в купа. Трябва да втаса за около час на топло, докато удвои обема си.
 8. Премесете втасалото тесто за кратко. Разделете го на осем части. От всяка част направете малка питка. Направете ги с различни форми за да е по – интересно. Подредете оформените парти питки на разстояние една от друга в тава, застлана с хартия за печене. Оставете ги за около 30 минути на топло.
 9. Разредете жълтъка с три – четири супени лъжици вода. Намажете питките с помощта на четка. Поръсете ги със семенца и ги изпечете в предварително, затоплена фурна на 180 градуса и вентилатор. В моята фурна за 12 минути са готови, но всяка фурна е различна. 

парти питки

Може да замесите тестото и на ръка.

Ето още една рецепта за млечни питки.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref