Това са едни невероятно вкусни, пухкави питки! Трябва да призная, че са ми любими! Ако трябва да избирам хляб, който мога да ям всеки ден, ще избера тях. При замесването на тестото може да ви се стори, че олиото е доста като количество за това брашно, но ви уверявам, че не е. Направете ги, опитайте ги и тогава ще се уверите! С това тесто се работи много лесно. Може да замесите на ръка или да използвате миксер. Просто сложете бъркалката за тесто. Става много бързо и лесно.

пухкави питки

Нужните продукти за тези пухкави питки са:

 • 110 мл. прясно мляко
 • 110 мл. слънчогледово олио
 • една четвърт чаена чаша кисело мляко / чашата, която използвам е с вместимост 250 мл. /
 • една супена лъжица захар
 • една чаена лъжичка сол
 • 10 грама суха мая / обикновено в едно пакетче има 7 грама, така, че ще ви трябва едно пакетче плюс една равна, чаена лъжичка /
 • 310 грама бяло брашно
 • една чаена лъжичка кисело мляко за намазване преди печене
 • семена за украса и обогатяване на вкуса / може и без тях /

пухкави питки

Начин на приготвяне на вкусните пухкави питки:

 1. Смесете в голяма купа прясното мляко, слънчогледовото олио и киселото мляко. Разбъркайте всичко с помощта на вилица. Затоплете тази смес в микровълнова фурна и прибавете маята. Трябва да е топличка, но не гореща. Ако температурата на сместа е по – висока от 46 градуса, маята няма да се развие.
 2. Изсипете топлата смес в купата на вашия миксер. Преди това поставете бъркалката за тесто. 
 3. Прибавете захарта и разбъркайте за около 30 секунди.
 4. Прибавете около две супни лъжици от брашното и отново разбъркайте за кратко.
 5. Прибавете солта и пак разбъркайте за съвсем кратко.
 6. Прибавете останалото количество от брашното и пуснете бъркалката. За около минута тестото ще е готово. Извадете го от купата на миксера и доомесете на плота, на ръка. Просто, колкото да оформите топка.
 7. Леко намазнете / за да не лепне / тестото, поставете го в найлонова торбичка, а после го сложете в купа. Трябва да втаса за около час на топло, докато удвои обема си.
 8. Премесете втасалото тесто за кратко. Разделете го на осем части. От всяка част направете малка топка.  Подредете оформените  питки на разстояние една от друга в тава, застлана с хартия за печене. Оставете ги за около 30 минути на топло.
 9. Втасалите питки намажете тъничко с киселото мляко. Използвайте четка. 
 10. Изпечете вашите пухкави питки на 180 градуса и вентилатор в предварително затоплена фурна. В моята фурна за 13 минути са готови, но всяка фурна е различна. Наблюдавайте ги и не ги препичайте! Личи си когато са готови. Няма да се затрудните!

Ето още една рецепта за млечни питки.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref