Шоколадов мус – греховно удоволствие за сетивата! Един бърз и впечатляващ десерт, който ще ви завладее от първата лъжица! Вкусът му е божествен! Няма думи, които да го опишат… Трябва да се опита!

               В този десерт се съдържат сурови яйца. Още в началото искам да уточня това, защото съм сигурна, че ще започнат вероятно упреци и коментари. Не се стряскайте. Използвайте пресни яйца от магазинната мрежа. Там всичко е проверено и с гарантирано качество. Бактерията Салмонела се съдържа не само в яйцата, но в месото и други животински продукти. Майонезата, която консумираме почти ежедневно също съдържа сурови яйца, но за нея не се коментира нищо. Някои видове застройки за супи също съдържат сурови яйца.  Дано да съм била полезна с това, което написах!

шоколадов мус

Нужните продукти за най-вкусният шоколадов мус са:

 • 200 грама сладко, горчив шоколад
 • 40 грама краве масло
 • щипка сол
 • 300 мл. течна, животинска сметана – студена
 • 2 яйца – сурови
 • 2 супени лъжици захар
 • 1 чаена лъжичка ванилия

шоколадов мус

Начин на приготвяне на шоколадов мус:

 1. Разделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците на гъст сняг. Това означава, че след като обърнете купата те не трябва да падат, а да си стоят в нея.
 2. Начупете шоколада на парченца. Прибавете към него маслото и солта. Разтопете всичко това на водна баня.
 3.  Разбийте сметаната и захарта. Разбийте ги не до пухкавост, а до консистенция на гъста кексова смес. Това е много важно! 
 4. Прибавете към топлата, но не гореща шоколадова смес двата сурови жълтъка и ванилията. Размесете ги на ръка. Използвайте шпатулка или лъжица. Прибавете тази смес към горната и разбъркайте на ръка.
 5. На два, три пъти започнете да прибавяте разбитите на сняг белтъци и внимателно да разбърквате докато се усвоят. Отново на ръка. 
 6. Разсипете вашия шоколадов мус в стъклени чаши, украсете го по усет и го оставете за около час в хладилника. Ако желаете може да го изсипете в голяма купа и след като се охлади да го сервирате с помощта на лъжица за сладолед. В моя случай, изсипах сместа в сладкарски пош с накрайник. Оставих я да се охлади и след това разсипах в чашките. Украсих с шоколадови стърготини и мента.

А ето как приготвям домашни бонбони с шоколад.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref