Ако ви се похапва нещо сладичко или трябва да почерпите за празник направете тези вкусни скалички. Изглеждат добре, лесно се съхраняват и пренасят. Запазват вкусовите си качества няколко дни така, че може да ги приготвите предварително. Съставките за тези вкусни скалички са любими на всеки.  Който ги опита ще се влюби в тях. Приготвят се лесно, без термична обработка. Може дори да включите и децата за тяхното оформяне. Докато ги правите ще се забавлявате.

скалички

Нужните продукти за моите скалички са:

 • 200 грама бишкоти от меките / българските / – намират се почти навсякъде в хранителните магазини, без големите вериги
 • 120 грама краве масло на стайна температура
 • 6 – 7 броя сушени смокини
 • 10 – 12 броя сушени кайсии
 • 60 грама натрошени орехи
 • 2 с. л. прясно мляко
 • 200 грама тъмен шоколад
 • кокосови стърготини за поръсване
 • две супени лъжици пудра захар / Слага се по желание. Опитайте от сместа преди да сте оформили вашите скалички и ако смятате, че е нужно прибавете. Аз не добавям допълнително захар в моите. /

Начин на приготвяне на вкусните скалички:

 1. Сложете бишкотите в блендер и ги смелете. Изсипете ги в голяма купа.
 2. В купата сложете и мекото масло.
 3. Нарежете смокините на дребно и ги прибавете към горните продукти. Преди това отстранете дръжките. Те са много жилави и не се ядат.
 4. Нарежете на малки парченца кайсиите. Сложете и тях в купата.
 5. Прибавете натрошените орехи. Ако искате да се усещат ги натрошете по на едро. Ако не, по на дребно.
 6. Към продуктите прибавете прясното мляко. 
 7. От горните продукти омесете вкусна смес. Опитайте и ако е нужно добавете малко пудра захар. Не забравяйте, че ще има и шоколад, който също ще предаде допълнителна сладост. Оформете вашите скалички. Подредете ги върху поднос и ги сложете за около един час в хладилника за да се стегнат. Ако ви е трудно може да промените формата и да направите топченца с големина на орех.
 8. Стопете шоколада на водна баня. Полейте с него охладените скалички и поръсете връхчетата с кокосови стърготини. Работете бързо. Оставете ги за около час на стайна температура и след това се насладете на един вкусен десерт.

скалички

Допълнение:

Може да замените кокосовите стърготини за вашите скалички със смлени ядки по вкус и избор.

Ето още една рецепта за шоколадови бонбони.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref