Сладки рогчета пълнени с домашно сладко и меки като душички… Невероятни са! Поднесете ги за закуска на семейството с чаша топло мляко или кафе и само наблюдавайте от страни какво се случва. Ще изпитате удоволствие от добре свършената работа. Тези сладки рогчета не се приготвят трудно и докато ги правите ще се забавлявате. Приятно е!

сладки рогчета

Нужните продукти за пухкавите сладки рогчета са:

 • 150 мл. прясно мляко
 • едно пакетче от 7 грама суха мая
 • 3 с. л. захар
 • една супена лъжица кисело мляко
 • 40 грама краве масло
 • половин чаена лъжичка сол
 • едно яйце
 • 400 грама брашно / количеството е точно /
 • 12 чаени лъжички гъсто сладко без течност / Аз съм използвала от дюли. Ако вашето сладко е рядко ще се разтече. Аз го научих по трудния начин. Може да използвате и локум, ако нямате такова гъсто сладко./
 • един жълтък плюс 4 с.л. вода за намазване преди печене
 • пудра захар за поръсване на изпечените сладки рогчета

сладки рогчета

Начин на приготвяне на вкусните сладки рогчета:

 1. Затоплете прясното мляко.
 2. Към него прибавете маята и захарта. Изчакайте около пет минути докато се активира маята и изсипете тази смес в купата на робота.
 3. Прибавете киселото мляко.
 4. Прибавете разтопеното, но не горещо масло.
 5. Прибавете солта и яйцето. Разбъркайте за кратко.
 6. На части прибавете брашното. Когато се получи топка, тестото е готово.
 7. Леко намазнете тестото с олио. Поставете го в найлонова торбичка и го оставете на топло за един час да втаса. Ще удвои обема си.
 8. Премесете втасалото тесто и го разделете на 12 части. Всяка част направете на топче. Всяко топче разточете на кръг с диаметър 17 сантиметра.
 9. В единия край сложете по една чаена лъжичка от вашето сладко, като пътечка и завийте като сърмичка. Подредете на разстояние едно от друго рогчетата, защото удвояват обема си след печене. Ако е нужно използвайте две тави. Преди това покрийте дъното с незалепваща хартия за печене. Тук е мястото да спомена, че ако този начин на оформяне ви е труден направете кифлички по стандартния начин. Просто разделете тестото на две. Разточете на голям кръг всяка от двете части и нарежете на триъгълници. В основата на всеки триъгълник сложете плънка и завийте. Трябва да ви кажа, че се получават по – красиви от моите сладки рогчета. Вие решете! Оставете всичко да втаса за още 30 минути.
 10. сладки рогчета
 11. сладки рогчета
 12. сладки рогчета
 13. Намажете рогчетата /кифлите/ с разреден жълтък, с малко вода. Изпечете на 180 градуса и вентилатор в предварително затоплена фурна. В моята фурна за 13 минути са готови, но всяка фурна е различна.
 14. Поръсете с пудра захар за разкош и поднесете.

Ако нямате робот замесете тестото по стандартния начин. На ръка.

сладки рогчета

Ето и рецептата за моето домашно сладко от дюли, което използвам за пълнеж.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref